Els homes de la primavera de Begues

Fotograma del documental "Els homes de la primavera".

Fotograma del documental “Els homes de la primavera”.

El projecte de documental sobre les Caramelles de Begues d’Albert Guasch va culminar divendres passat, 27 de març, amb l’estrena del film al Centre Cívic. Com en tots els documentals, la feina no s’acaba fins el moment de l’estrena, quan el públic veu l’obra per primera vegada i pot gaudir-ne i valorar-la. Cadascú hi pot dir la seva, però a la meva manera de veure el resultat global ha estat un èxit. Idea excel·lent, feina excel·lent i acollida excel·lent d’un projecte ple de riscos que Albert Guasch i els seus col·legues han sabut superar amb esforç i encert.

Es pot pensar que aquest no és un comentari imparcial, d’acord. Però si ho fos, crec que el contingut seria molt semblant. “Els homes de la primavera” no és només un documental sobre les caramelles de Begues, centenàries com explica el mateix film, sinó que també retrata, en el rerefons, el Begues actual. És un dels millors serveis que Albert Guasch podia fer a la cultura popular: explicar la tradició des de la realitat d’avui dia i de la que vindrà en el futur.

Així, a més centrar-se en les actituds i reflexions dels cinquanta homes que formen el Cor de Caramelles, el documental pica l’ull a qüestions ben actuals com les del model de poble dormitori, les pedreres, la silvipastura o el pla de mobilitat i els carrers d’una sola direcció. No són el tema central, però són presents en el documental en segon terme.

En primer terme hi ha el sentit de la tradició, les relacions entre les velles i les noves generacions, les relacions entre els autòctons (“pata negra cinco jotas”, com en diu el Candelo) i els nou vinguts, les relacions entre el cor d’homes i les dones i, fins i tot, les antigues relacions entre la gent local i els “senyors” de Barcelona.

“Els homes de la primavera”, en fi, és un reflex de l’interès d’Albert Guasch pel cinema, l’antropologia, els fets socials i el seu poble, que ha estat possible, sobretot, gràcies a la seva energia i a la dels col·legues que l’han acompanyat en l’aventura: Dídac Roger i Hugo Machado (fotografia), Quim Broquetas (so) i Gemma R. Cabello (muntatge).

Etiquetat , , , , , , , , ,

One thought on “Els homes de la primavera de Begues

  1. Mercè ha dit:

    El meu comentari potser tampoc és massa objectiu…però al veure el documental vaig sentir molt d’orgull per una feina molt ben feta amb un nivell que crec ha d’anar ben lluny . Orgull pels nostres “Homes de la primavera” auténtics i amb tant d’esperit de germanor. Orgull per tenir un espai magnífic que anem fent nostre.
    Gràcies per la teva reflexió Jordi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: