L’informe de l’explosió diu que no va ser responsabilitat de la Cabaña

La màquina de rostir pollastres de la Cabaña va donar pistes als experts sobre la causa de l’explosió (foto Alfred Dot).

L’explosió del carrer Major de Begues de l’estiu de 2015 es va ocasionar “per una acumulació de gas” a l’interior de la Cabaña, l’establiment de pollastres a l’ast que llavors estava a la casa del número 34-B. L’acumulació de gas, juntament amb “l’existència d’oxigen i la generació d’una espurna d’origen elèctric dels compressors de la nevera i/o arcó frigorífic”, va produir la gran explosió nocturna del 26 de juliol, que, afortunadament, només va causar danys materials. Aquesta és una de les conclusions del dictamen pericial sobre aquells fets encarregat per l’Ajuntament de Begues, però no és l’única ni, potser, la més important.

Així, el dictamen afirma de manera taxativa que “l’acumulació de gas en l’interior del local era gas natural” i que “no era gas propà”, el combustible que utilitzava normalment la Cabaña. L’informe diu que “les bombones de gas (…) es van trobar molt a prop de la seva situació original abans de l’explosió (…) No presentaven desperfectes, i a més a més, les 8 bombones de gas propà de reserva es van trobar completament plenes i amb els precintes intactes.”

La Cabaña tenia una connexió a la xarxa de gas natural, que en aquell lloc passa per sota del carrer Major, però no la feia servir ni tenia el servei contractat. El gas es va escapar de la xarxa –”una fuita de gas natural”, conclou l’informe– i, com que el terreny és permeable, es va dirigir cap a al local, l’espai buit més pròxim, i s’hi va acumular. Els experts que han redactat l’informe van trobar indicis característics d’una explosió d’aquest tipus de gas, com ara l’ona expansiva, de 170 metres de radi, i l’altura a la qual es va produir, per damunt dels 1,5 metres. “El gas natural té una densitat inferior a l’aire –diu l’informe–, per la qual cosa té tendència a acumular-se en la part alta, mentre que el propà, amb més densitat que l’aire, s’acumula en la part baixa”. La posició en què es va trobar la màquina de rostir els pollastres, bolcada entre la runa amb la part frontal a terra, és un altre dels senyals que confirmen aquesta tesi en opinió dels experts.

L’informe dels pèrits és extens, amb 65 pàgines i amb molts documents annexos. L’Ajuntament l’ha posat a disposició de les persones interessades, com ja va informar en aquesta notícia a través del portal municipal, però encara no ha explicat si farà alguna actuació per determinar les responsabilitats de l’accident i demanar una reparació dels danys i perjudicis de les famílies perjudicades. En canvi, sembla que les companyies d’assegurances dels afectats sí que presentaran una demanda judicial, segons asseguren fonts ben informades.

La xarxa de gas de Begues

Una de les dades rellevants de l’informe fa referència a l’estat i l’ús de la xarxa de distribució de gas natural de Begues. “S’ha pogut comprovar que la xarxa de gas natural de la població –diu l’informe pericial–, malgrat que compta amb les autoritzacions administratives corresponents, presenta nombroses deficiències en el traçat, amb una canalització de gas enterrada en el carrer Major 34-B (la Cabaña) a una profunditat de 40 cm respecte de la rasant del paviment del carrer, quan la profunditat mínima segons la normativa vigent és de 80 cm”. En el moment dels fets, “l’esmentat ramal de subministrament de gas enterrat sota el paviment del carrer Major 34-B estava amb càrrega, és a dir, amb gas a l’interior”.

La implantació de la xarxa de distribució de gas a Begues es va produir durant els mandats de l’alcaldessa Joana Badell, a partir de 2003, quan la companyia Ilerda Gas SA va obtenir la corresponent autorització de la Generalitat de Catalunya per tirar endavant el projecte (25 de juliol de 2003). Les obres no es van fer fins més tard, després que la companyia va plantejar unes modificacions que van ser autoritzades el 9 de febrer de 2006. El gas distribuït per Ilerda Gas SA era GLP, que vol dir “gas liquat del petroli”, semblant al propà.

Anys després, ja durant el mandat de l’alcaldessa Mercè Esteve, Gas Natural Distribución va assumir el negoci d’Ilerda Gas SA amb l’objectiu de distribuir gas natural a Begues a través de la mateixa xarxa, sense fer-hi cap modificació. Per això, va demanar permís a la Generalitat de Catalunya el 16 de juliol de 2013 i va obtenir-lo el 6 de maig de 2015. Mesos abans, el 29 de setembre de 2014, Gas Natural Distribución ja va informar a l’Ajuntament de Begues del canvi de combustible. És a dir, de la substitució del GLP pel gas natural.

Etiquetat , , , , , , , ,

5 thoughts on “L’informe de l’explosió diu que no va ser responsabilitat de la Cabaña

 1. Joan Molina ha dit:

  Certament l’article fa una esquematització correcta i com a resum de l’informe pericial, si bé trobo a faltar algunes dades.

  Parles del període de l’alcaldessa Joana Boadell i de l’alcaldessa Mercè Esteve, però no trobo cap referència al període 2007-2011, (que sembla no hagi existit) anys de Govern sota alcaldia de Ramon Guasch, anys per cert amb moltes incidències en la xarxa de gas propà d’Ilerda-Gas, on aquesta empresa va procedir a l’ ampliació de la xarxa de gas propà, anys on varen quedar molts carrers afectats per la rases de les obres mal executades, danys amb un cost superior als 40.000€ i que han estat subsanats durant els anys 2016 i 2017.

  També quan dius a l’article:
  “presenta nombroses deficiències en el traçat, amb una canalització de gas enterrada en el carrer Major 34-B (la Cabaña), a una profunditat de 40 cm respecte de la rasant del paviment del carrer, quan la profunditat mínima segons la normativa vigent és de 80 cm”

  Caldria comentar que, en concret el tram de canonada que passa per davant de la Cabaña es va realitzar durant les obres d’ urbanització del C/Major al 2008, essent l’alcalde el Sr.Ramon Guasch.

  També trobo a faltar un reconeixement a la tasca de la policia local, tècnics i administratius/es municipals que durant molt mesos han fet una tasca molt important recollint, recopilant i documentant centenars de documents, informes, fotografies…per crear un històric sobre les incidències perfectament documentat del període 2003-2015, i que ha estat la base indispensable de l’informe pericial i que esperem i desitgem que quan arribi el moment el Jutge les tingui en compte.

  Salutacions,

  • jordifortuny1 ha dit:

   Moltes gràcies pel comentari. Els textos entre cometes de la informació són cites textuals de l’informe pericial, traduïdes de l’original en castellà.

  • Montserrat Artigas ha dit:

   Cami Ral 19, canalitzacio feta al 2006, i varem tenir que desallotjar casa nostra (uns anys despres, no recordo exactament el dia) pel problema dels 40 cm.
   Amb aixo vull dir que la nostra canalitzacio no va ser en el periode d`en Ramon Guasch.
   No defensare cap alcalde.
   Potser que mirem els tecnics que van signar, no?

  • Montse DS ha dit:

   Crec que no es tracta de buscar culpables ni sota el mandat de quin alcalde van passar els fets. Ningú és perfecte. Els tècnics suposo que tenen part de responsabilitat.
   El tema és solucionar els problemes que quedin pendents i aprendre dels errors comesos.
   Ara em venen al cap les famoses rajoles lliscants que algú amb molt poca precaució va decidir instal·lar al carrer major…i que fins fa poc, no s’han començat a canviar… Quanta gent s’ha hagut de fer mal? I que que estem… per què ara els dona també per renovar els escocells dels arbres del passeig de l’església? En fi, que si penséssim una mica abans de fer, no caldria pagar dos cops pel mateix , entre altres coses.

   • jordifortuny1 ha dit:

    Gràcies pel comentari, Montse. En qualsevol cas, si no hi ha culpables ¿com sabrem què cal fer per evitar que torni a passar? ¿qui compensa les famílies que van patir danys?
    Pel que fa als alcaldes, ningú no els ha culpabilitzat. L’informe pericial tampoc. La meva referència als alcaldes en el text és informativa: són la màxima autoritat local del lloc on van passat els fets.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: