Més gent que mai cantant caramelles

Quan la Pasqua s’apropa, els preparatius del cor de caramelles es fan intensos. Dels cors de caramelles, en plural, perquè des de l’any passat a Begues n’hi ha dos: el Cor de Caramelles, el cor d’homes format ara fa 45 anys, continuador d’una tradició centenària, i les Veus de Primavera, el nou cor de dones que va debutar el diumenge de Pasqua de 2022.

Tots dos apleguen unes 40 persones cadascun, més o menys, o sigui que en aquests moments a Begues hi ha prop de 80 caramellaires que assagen cada setmana les cançons que cantaran el diumenge de Pasqua, 9 d’abril, a les 13 h davant de l’església (a la sortida de missa de 12). Per tant, no es pot dir precisament que, en aquests moments, la tradició de les caramelles passi per un mal moment a Begues.

Carles Martí continua batent records al front del Cor de Caramelles, que dirigeix des del primer dia, i suant sang perquè els cantaires se sàpiguen les cançons quan arribi la Setmana Santa: a banda del vals popular “Oreneta gentil” i la sardana “La dansa de l’amor” –aquesta amb lletra de Joan Planas i música de Josep Voltas–, dues clàssiques del repertori, tenen en preparació un altre vals, “Salut donzelles”, amb lletra de P. Català i música també d’en Voltas, i la curiosa havanera “Bartomeu el portuguès”, del grup barceloní El Pony Pisador, amb arranjaments del Cor de Caramelles mateix.

Aquest any les Veus de Primavera compaginen la direcció de Joana Martí i de Mireia Ibarz. Després de l’èxit de l’any passat, tornaran a cantar “Filomena”, un cuplet dels anys vint que, amb el temps, ha esdevingut una cançó popular a tot Catalunya. Seran sorpresa dues cançons populars més, que cantaran diumenge de Pasqua al matí davant de Cal Patxarino i, a migdia, davant de l’església.

Per saber més coses sobre aquesta tradició, d’on ve i com es manté en la cultura popular de Begues, val la pena llegir l’article “Cantant la primavera: petita història de les caramelles de Begues”, de Carles Martí, publicat l’octubre de 2001 en el número 7 de l’Eixarmada, la revista del Centre d’Estudis Beguetans.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: