Red Eléctrica de España no descarta el soterrament de la línia d’alta tensió

La línia d’alta tensió, baixant des del Sotarro cap a Viladecans (foto JFB)

Red Eléctrica de España (REE) –que presideix la socialista madrilenya Beatriz Corredor– no s’oposa al soterrament del tram urbà de la línia d’alta tensió que travessa el terme de Begues, segons un escrit del 2 de juliol passat adreçat al Servei d’autoritzacions d’instal·lacions elèctriques de la Generalitat de Catalunya. L’escrit, signat pel delegat regional de REE, José Ignacio Lallana, és una resposta a les al·legacions al projecte de modificació de la línia, presentades per un grup d’entitats ciutadanes i partits polítics el gener passat.

El document de REE –que podeu llegir sencer en aquest enllaç— no es pronuncia ni a favor ni en contra del soterrament: “entenem que qualsevol proposta de detall de traçat subterrani, en cas que aquesta fos la solució finalment escollida, haurà de tenir en compte els condicionants tècnics i ambientals (…) requerits per a una línia subterrània, per la qual cosa seria estudiada en detall en la fase de redacció del projecte tècnic, si fos el cas.”

Arran d’aquest escrit de REE, el Centre d’Estudis Beguetans (CEB) i les Agulles-Ecologistes en Acció van demanar el 15 d’agost al Govern de Catalunya que “tingui en compte la nova proposta de traçat que vam plantejar a les al·legacions de gener de 2020”. Les dues entitats, en nom de totes les que van fer la proposta, consideren que “som a prop que es torni a declarar el soterrament com a única opció viable.”

En opinió d’aquestes entitats, REE reconeix de manera implícita que “el cost real del soterrament és inferior” al que es va estimar inicialment. “Tenint en compte que el principal argument que l’equip de govern [de l’Ajuntament de Begues] empra per justificar el desplaçament [de la línia d’alta tensió] i convèncer a la població és l’elevat cost del soterrament”, consideren “inacceptable” l’opció que encara avui defensa el govern local.

Després de l’escrit de REE de juliol i del de les entitats de fa quinze dies, el Govern de la Generalitat no s’ha pronunciat ni en un sentit ni en un altre. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va visitar Begues el 27 de juny passat, va escoltar els arguments de l’ajuntament i va mostrar-se sensible per la preocupació ciutadana per la línia d’alta tensió, especialment en els barris afectats pel traçat actual.

En aquella visita, i de manera significativa, ni el conseller ni la mateixa alcaldessa van pronunciar-se pública i explícitament sobre el soterrament, sinó a favor de la millor de les solucions, un cop totes les variables hagin pogut ser analitzades i avaluades, com explica el vídeo que el mateix ajuntament fa publicar a Facebook. També van ser significatives les declaracions del conseller sobre la necessitat de respectar les zones protegides del Montau i el Sotarro, que quedarien afectades per un desplaçament del traçat de la línia i no, en canvi, pel soterrament.

Tot i així, l’associació de veïns Begues Alta Tensió Urbana, a través d’un missatge a Facebook de Josep Fernández Pi, ha tornat a reclamar el desplaçament total de la línia d’alta tensió com a opció més econòmica, tot posant en dubte “si justament ara hi haurà recursos econòmics per soterraments”.

Deixa un comentari